sitemap  Honlaptékép   |   facebook logo  Facebook oldalunk

A háromdimenziós, számítógépes talpfelmérés a XXI. századi módszerek közül eddig a legpontosabb full digitális eljárás, melynek során a páciens, egy több millió, érzékeny szenzorral ellátott platformon áll, normál testhelyzetben. Mérés közben a platform elkészíti a talp pontos, háromdimenziós domborzati térképét, amivel párhuzamosan a bokákról egy lézervezérelt nagyfelbontású kamera digitális fotót készít. A platform által készített térképet és a bokákról készült felvételt egy többszázezer klinikai vizsgálat eredményeit felhasználó, háromdimenziós talpbetéttervező program értelmezi és összesíti, majd megalkotja a tervező szakember segítségével az egyedi talpbetét tervét. A terv digitális formátumban egy precíziós marógépre kerül, amely századmilliméteres pontossággal kimarja a talpbetéttervező program által megálmodott betétet. A jelenleg elérhető talpfelmérő módszerek közül a legpontosabb eredményt adó eljárás, amely a talpnyomás mellett a test előre- vagy hátradőléséről és a bokák kifelé vagy befelé dőléséről is kimerítő adatot képes közvetíteni a talpbetéttervező szoftvernek és a szakértőnek. A hibázás lehetősége gyakorlatilag nulla a gyártás során is a teljesen digitális, precíziós marógépnek köszönhetően.

MI OKOZZA?

SAROKFÁJDALOM meglehetősen gyakori probléma, amely sokszor kellemetlen, de csak az esetek egy részében áll mögötte komoly betegség. A fájdalmak jelentős része mechanikai okok miatt következik be, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is. A legtöbb sarokfájdalom a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis. Ez a szerkezeti betegség abból ered, hogy ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak és inainak, valamint a láb boltozatának a fenntartásában. A kór legjellemzőbb tünete, hogy reggel, talpra álláskor már jelentkezik a fájdalom, ám később mintegy ”bejáratódik”, vagyis mérséklődik és csak hosszú álldogálás vagy lépcsőzés során rosszabbodik. Különösen tinédzsereknél gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben dörzsölődhet a többi csonton. Ehhez hozzájárulnak a túl lapos és kidolgozatlan talpú papucsok, a flip-flopok, valamint a túl korán kezdett magassarkú hordás is.

MI A MEGOLDÁS?

A sarkak fájdalma általában magától elmúlik, de vannak esetek, amelyeket mindenképpen érdemes orvossal ellenőriztetni. Egyes talpbetétek, sarokemelők tehermentesíthetik a plantaris fascia feszülését, ezáltal a fájdalmat. Megfelelően megválasztott (nem teljesen lapos vagy nem túl magas sarkú) cipő választásával és/vagy személyre szabott talpbetét használatával a panaszok jelentősen csökkenhetnek.


 

Nincs kép beállítva